ZON/ZONNEBRAND/VERBRAND
Over zon, zonnebrandcrème en teveel zon is al veel over geschreven. Laat ik beginnen met de positieve kanten van de zon te benoemen.
We worden blij van de zon, alles ziet er zonniger uit. We voelen ons opgeruimder, hebben meer zin om naar buiten te gaan en ondernemen meer. Kortom, zon is gezond. Bovendien zijn zonnestralen nodig voor de aanmaak van vitamine D in de huid.
Vitamine D hebben we o.a. nodig voor de bot opbouw . Naar vitamine D is veel onderzoek gedaan. Het is een vitamine die we hard nodig hebben. Een tekort aan vitamine D wordt steeds vaker in verband gebracht met hart- en vaatziekten, (winter)depressie, diabetes, neurologische aandoeningen als M.S. en kanker. Vitamine D is ook van belang bij een goede werking van het immuunsysteem. Bij een langdurige blootstelling aan de zon is er geen risico voor een teveel aan vitamine D. De huid regelt zelf de aanmaak. Voor de huid zelf (o.a. voor wondgenezing) is vitamine D ook erg belangrijk.
Voor een mooie huid zorg je goed door gezond te eten, regelmatig te bewegen, sporten, niet roken, weinig alcohol, goede verzorging en zonlicht.
Als we in de zon gaan, smeren we ons natuurlijk in met een SPF, dat kan je overal lezen. Maar welke SPF moet je nu gebruiken? En wat is dat nu eigenlijk: een SPF.
SPF betekent letterlijk Sun Protection Factor. Deze factor verhoogt de MED (minimale verbrandingsdosis,) dit geeft aan hoelang het duurt voordat je huid rood wordt (verbrandt).
Een SPF zegt iets over de mate van bescherming tegen UV-B stralen. Teveel UV-B straling veroorzaakt: hyperpigmentatie en DNA schade. Dit kan leiden tot huidkanker. Gelukkig merk je het wanneer je teveel UV-B straling krijgt, want je huid wordt rood. (de B van Burning) en verbranden moet ten alle tijden worden voorkomen.
Naast UV-B hebben we ook UV-A straling, deze kan veel dieper in de huid doordringen. Ongeveer 30% van de UV-A straling komt tot de middelste huidlaag. Het gehele jaar staan wij bloot aan UVA straling, dus ook in de herfst en winter. Je verbrandt niet met UV-A, daarom valt het ook minder op. In negatieve zin wordt UV-A straling geassocieerd met huidveroudering. Dit betekent dat het collageen en elastine in de huid aangetast worden. (de A van Aging).
Mensen met een lichte huid verbranden sneller dan mensen met een donkere huid. Mensen met een donkere huid moeten langer aan de zon worden blootgesteld om voldoende vitamine D aan te maken, want eigenlijk is een donkere huid gemaakt voor een klimaat met meer zon en een lichte huid voor minder zon.
Wat is een goede zonnebrandcrème? Heel belangrijk is dat het product beschermt tegen UV-A en UV-B straling.Het Breedspectrum dus. Het allerbeste is dus om altijd een zonnebrandcrème te gebruiken. In de herfst en winter een milde factor (SPF 15) en naarmate het seizoen zomers wordt, in Nederland vanaf mei tot september, een factor 15 tot 30.
En dat houdt in om de 2 à 3 uur regelmatig opnieuw insmeren, niet 1x een SPF 50 aanbrengen en vervolgens er van uitgaan dat je hierdoor de gehele dag beschermt bent, want dat is beslist niet zo!. Wat óók niet voldoende is, is een dagcrème met een factor 10 of 15. Deze breng je meestal in de ochtend aan en is na 2 uur uur uitgewerkt. Regelmatig smeren is dus het advies! Eerst je dagcrème en vervolgens apart daaroverheen de zonnebrandcrème.
Gebruik liever ook geen zonnebrandcrème in de vorm van een spray, het is gemakkelijk en prettig om hier voor te kiezen, maar het heeft ook nadelen. Een crème kan je voldoende dik smeren. Een spray daarentegen breng je vaak dunner op en bovendien bestaat het risico van inademen en dat is niet gezond.
Na het lezen van dit artikel zou je kunnen denken dat je nooit meer in de zon kan gaan zitten. Dat is zeker niet het geval, geniet van zon maar doe het mate en met verstand.